Betere nachtrust tijdens een pandemie

Welke invloed heeft een pandemie op je nachtrust?

De hele wereld is op dit moment in de ban van de Corona pandemie en dit brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Doordat bij veel mensen het werkritme is verstoord heeft dit ook negatieve gevolgen voor een goede nachtrust. Daarnaast is de onzekerheid rondom Corona voor velen een stressvolle ervaring. Door de toenemende stress onder de mensen waarschuwen verschillende organisaties op de toenemende slaapproblemen bij een groot deel van de wereldbevolking.
 
Door de grote hoeveelheid veranderingen zoals social distancing, thuiswerken, quarantaine en het gebruik van mondkapjes is bij de meesten van ons het dagelijkse ritme verstoord. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee zoals hieronder beschreven. In deze blogpost zullen wij een aantal tips geven hoe jij deze uitdagingen kunt overwinnen en beter kunt slapen in deze onrustige tijd.

 • Het kan zwaar zijn om je aan te passen op een nieuw (werk)ritme
 • Besef van tijd verliezen doordat routinetaken komen te vervallen zoals je kinderen afzetten bij de sportclub of naar kantoor gaan
 • Verplicht geïsoleerd thuiszitten, waardoor je weinig wordt blootgesteld aan zonlicht (klik hier voor meer informatie)
 • Tijdens het thuiswerken langer in bed blijven liggen

Waarom is een goede nachtrust belangrijk tijdens een pandemie?

Slapen is een belangrijk biologisch proces en is extra belangrijk om stressvolle periodes zoals een pandemie te doorstaan. Een goede nachtrust is essentieel voor een sterk immuunsysteem en je mentale gezondheid. Slapen helpt je namelijk bij een aantal belangrijke belangrijke functies van je lichaam: 

 • Een goede nachtrust draagt bij aan een versterkt immuunsysteem. Het versterkt de defensie van je lichaam tegen infecties, ziektes en virussen. Ook hebben verschillende studies aangetoond dat een gebrek aan slaap de werking van vaccinaties tegengaat.
 • Slapen verbeterd de werking van het menselijk brein. Onze hersenen werken beter na een goede nachtrust en dragen hierdoor bij aan een verbeterd geheugen, goede concentratie en het maken van keuzes. Zowel voor volwassen als kinderen draagt een goede nachtrust daarom bij aan een scherp en functioneel brein.
 • Goed slapen helpt je aan een goed humeur. Een gebrek aan slaap kan je snel geïrriteerd maken en kan op lange termijn een depressie veroorzaken.
 • Je mentale gezondheid wordt verbeterd door een goede nachtrust. Een slechte nachtrust over langere periodes kan voor verhoogde angst en andere mentale problemen zorgen. 

Wij raden aan om de volgende richtlijnen te volgen voor een verbeterde nachtrust tijdens een stressvolle periode

Het belangrijkste is om strak slaapritme aan te houden voor een optimale gezondheid tijdens een pandemie. Een goed slaapritme zorgt voor een normaal gevoel tijdens deze ongewone tijden. Het wordt daarom afgeraden om veel te variëren in je slaapritme. 

 • Wakker worden: zet je wekker op een vast tijdstip en gebruik de snooze knop zo min mogelijk.
 • Jezelf gereed maken voor bed: het is belangrijk om je lichaam rust te geven voordat je daadwerkelijk gaat slapen. Wij raden daarom aan om het laatste uur van je dag door te brengen zonder telefoon, computer of televisie. Gebruik deze tijd om jezelf gereed te maken voor bed, een boek lezen of rekoefeningen en meditatie.
 • Bedtijd: Ga op vastgesteld tijdstip naar bed, zet de lichten uit en probeer in slaap te vallen. 

Reserveer je bed voor slapen

Het is belangrijk dat je lichaam je bed associeert met slapen. Probeer daarom om niet te werken vanuit bed. Ook kan het vernieuwen van je beddengoed bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer daarom een keer een nieuw hoofdkussen, dekbed of dekbedovertrek

Stel jezelf bloot aan zonlicht

Om je lichaam het gevoel te geven van een natuurlijk ritme is het belangrijk om jezelf bloot te stellen aan zoveel mogelijk zonlicht overdag.

Pas op met slapen in de middag

Een middagdutje kan ervoor zorgen dat je slechter in slaap valt in de avond en hierdoor je ritme verstoord.

Blijf bewegen

Lichamelijke beweging heeft een sterke samenhang met een goede nachtrust. Probeer daarom te bewegen, al is het maar een paar minuten per dag.

Pas op je voeding

Een gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam en gezonde geest. Hierdoor is het makkelijker voor je lichaam om een natuurlijk ritme te vinden die bij jou past.

Budget-Bed, het beste bed voor het laagste budget!