Wat is satijn nu eigenlijk? (psst heerlijk tijdens de zomer....)

Dekbedovertrek katoen satijn

Je komt het vaak tegen een dekbedovertrek van katoen satijn. Maar wat is dat katoen satijn eigenlijk en waarom zou ik er meer voor betalen dan een normaal katoenen dekbedovertrek? Om hierachter te komen en te kijken of een dekbedovertrek van katoen satijn iets voor jou is, lees dan verder.

Wat is satijn nu eigenlijk? 

Satijn is een weefsel wat voortkomt uit satijnbinding. Satijnbinding is een weeftechniek waarbij garens heel dicht op elkaar geweven worden, hierdoor wordt het weefsel soepel. De combinatie van glanzende inslagdraden en matte inslagdraden maken de onderzijde dof en de bovenzijde glanzend. Dit geeft satijn een luxe uitstraling. Satijn wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van beddengoed en dan met name dekbedovertrekken en hoeslakens. Het woord satijn komt van het Franse woord satin (glanzende, zachte zijden stof). Satijn is daarom geen stof maar een weeftechniek. Bij deze weeftechniek wordt voor beddengoed gebruik gemaakt van de stof katoen of eventueel polyester. Hierom wordt het bijvoorbeeld een dekbedovertrek of hoeslaken van katoen satijn of polyester satijn genoemd.

Wat zijn de voordelen van satijn?

Door de gladde en zachte oppervlakte van satijn glijd je haar en huid soepel langs deze stof. Hierdoor voorkom je kreukels in je huid en klitten in je haar. Het is dus waar dat satijn beter is voor huid en haar en je hierdoor stralend wakker wordt. Satijn is daarnaast ook een goede keuze voor mensen met huidirritaties zoals bijvoorbeeld acne. De gladde oppervlakte zorgt voor een zacht gevoel. Daarnaast geven dermatologen aan dat door de hoge draaddichtheid van satijn vuil minder goed blijft zitten en dit ook je huid ten goede komt.

Satijn vs Zijde in het kort

Zoals eerder beschreven is satijn een weeftechniek en geen materiaal. Zijde daarentegen is wel een natuurlijk materiaal afkomstig van de zijderups. Zijde heeft dezelfde kenmerken als satijn alleen is er gewoon nog iets beter in. Zijde is geliefd vanwege de unieke glans, souplesse en zachte textuur. Vanwege de kostbare en intensieve productie ligt de prijs vaak vele malen hoger dan die van satijn. Hierdoor is satijn een toegankelijkere keuze en kan door de lagere prijzen iedereen genieten van de geweldige voordelen.

Waar is satijn van gemaakt?

De weeftechniek satijn kan toegepast worden op verschillende materialen. Beddengoed wordt gemaakt van katoen satijn of polyester satijn. Indien je 100% satijn ziet staan kijk dan altijd even of dit gaat om katoen of polyester. Polyester satijn heeft soortgelijke kenmerken als katoen satijn maar is vanwege het materiaal vaak goedkoper. Daarnaast is polyester satijn vaak veel gladder, minder luchtdoorlatend en soms statisch in vergelijking met katoen satijn.

Voordelen dekbedovertrek katoen satijn

  • Goed voor huid en haar
  • Luxe uitstraling, mooie natuurlijke glans
  • Vocht absorberend
  • Luchtdoorlatend
  • Verkoelende werking tijdens warme nachten
  • Weinig kans op huisstofmijt vanwege de hoge draaddichtheid
  • Antiallergische eigenschappen

Hoe zit het nu met de glans?

Vaak krijgen wij de vraag of een dekbedovertrek van katoen satijn niet te glanzend of te glad is. Wij kunnen je geruststellen want dit is niet zo. Het klopt dat katoen satijn heerlijk soepel en glad aanvoelt. Echter te glad of te glanzend is het niet. Van nature is katoen namelijk dof en door de weeftechniek wordt deze dofheid weggewerkt. Hierdoor is de glans en gladheid niet te vergelijken met bijvoorbeeld polyester satijn.

Ben je op zoek naar katoen satijnen beddengoed?

Ons satijnen beddengoed bestaat uit een ruim aanbod dekbedovertrekken en verschillende typen hoeslakens. De dekbedovertrekken en hoeslakens van katoen satijn zijn gemaakt van 100% katoen en verkrijgbaar in verschillende maten. Een katoen satijn dekbedovertrek is verkrijgbaar in 1-persoons, 2-persoons en lits-jumeaux variant. Wil je heerlijk zacht liggen bekijk dan onze hoeslakens van katoen satijn. Ook kun je een topper hoeslaken van katoen satijn vinden in ons assortiment. 

Budget-Bed, het beste bed voor het laagste budget!