Beddengoed wassen doe je zo! Tips & uitleg

Hoe moet ik mijn beddengoed wassen?

Het is belangrijk om het waslabel goed door te nemen voordat je begint met het beddengoed wassen. Op het waslabel staat alle informatie over hoe het des betreffende artikel gewassen moet worden. Het is belangrijk dat hier niet vanaf geweken wordt zodat je na het openen van de wasmachine niet voor een negatieve verassing komt te staan. In dit blogartikel geven wij je een overzicht van de stappen met tips hoe jij je beddengoed het beste kan wassen. 

 1. Bekijk het waslabel
 2. Sorteer
 3. Wassen
 4. Regelmaat
 5. Drogen
 6. Strijken
 7. Opbergen
 1. Bekijk het waslabel

In het waslabel staat de belangrijkste informatie hoe het artikel gewassen moet worden. Soms kunnen de verschillende tekens verwarrend zijn daarom zullen wij de belangrijkste voor je toelichten.

uitleg was symbolen budget bed

 1. Sorteer

Nadat je weet hoe het beddengoed gewassen moet worden sorteer het beddengoed op kleur. De makkelijkste scheiding is donkere kleuren bij elkaar, lichte kleuren bij elkaar en felle kleuren bij elkaar.

De kleuren blauw, geel en groen kunnen toegevoegd worden bij de bovenstaande categorieën afhankelijk van de felheid. 

 1. Wassen

Nadat je het waslabel goed hebt doorgenomen en je beddengoed op kleur hebt gesorteerd kan het wassen beginnen. Hierbij zijn twee dingen belangrijk; stop de wastrommel niet te vol, zorg ervoor dat het beddengoed goed door elkaar gehusseld kan worden. Verder is het belangrijk dat je het beddengoed niet te lang laat liggen in de wasmachine. Start meteen de droger of hang het op, dit voorkomt kreukels in je beddengoed. 

 1. Regelmaat

Was je beddengoed regelmatig, vaak wordt vergeten dat we beddengoed meer gebruiken dan kleding. Om je bed goed schoon te houden raden wij aan om elke 4-8 dagen je dekbedovertrek, kussenslopen en hoeslaken te wassen. Dit is afhankelijk of je veel transpireert tijdens het slapen, indien dit het geval is raden wij aan om elke 4-5 dagen je beddengoed te wassen. Laat het beddengoed elke ochtend goed luchten dit scheelt vaak al de helft. Hoofdkussens en dekbedden raden wij je aan om elke 3-4 weken te wassen zodat deze goed schoon blijven en eventuele bacteriën die achterblijven worden gedood.

 1. Drogen

Drogen kan op twee manieren, indien je voor drogen in de droger kiest doe dit dan niet te warm. Neem hiervoor ook altijd een kijkje op het waslabel. Heb je de ruimte en kun je tijdens de zomermaanden je beddengoed ophangen dan is dit ook altijd een fijne en duurzame optie. Wij raden dit wel af indien je last hebt van hooikoorts vanwege eventuele pollen die kunnen achterblijven op het beddengoed.

 1. Strijken

Je beddengoed strijken klinkt vaak als een flinke opgave maar heeft wel een aantal voordelen. Indien je bijvoorbeeld last hebt van huisstofmijtallergie kan het strijken van je beddengoed ervoor zorgen dat eventuele huisstofmijt die achterblijft na het wassen gedood wordt door de warmte van het strijkijzer. Ook zorgt het strijken van je beddengoed voor een extra fijn gevoel als je het beddengoed gaat gebruiken. Hoe warm je beddengoed kan strijken hangt af van het materiaal. Katoen kan warmer gestreken worden dan beddengoed waarin synthetische stoffen zijn verwerkt. Raadpleeg hiervoor altijd even het waslabel van het artikel.

 1. Opbergen

Om de levensduur van je beddengoed te verlengen raden wij je aan om het op een donkere en droge plek op te bergen zoals in een kast of lade. Dit zorgt ervoor dat de kleur over een langere periode behouden blijft. Een extra tip voor het opbergen van je beddengoed is om ieder set in een kussensloop te stoppen, zo raak je losse delen nooit kwijt en weet je precies wat bij elkaar hoort.

Budget-Bed, het beste bed voor het laagste budget!