Online beddengoed kopen: Waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten bij het kopen van beddengoed online?

Steeds vaker kiezen we ervoor om ons beddengoed online te kopen. Beddengoed online kopen is makkelijk en het aanbod is groot. Daarnaast kun je als consument eenvoudig op zoek naar nieuwe producten en aanbiedingen. Om jou te helpen met het vinden van het juiste beddengoed in het grote online hebben wij de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

 1. Weet welke maten je nodig hebt
 2. Kijk goed naar de samenstelling van het materiaal en weet het verschil
 3. Vergelijk de prijzen en de service van online aanbieders

  

 1. Weet welke maten je nodig hebt

Om erachter te komen welke maat je nodig hebt kun je eenvoudig je huidige beddengoed opmeten met een meetlint. De standaardmaten in centimeter in Nederland zijn:

Dekbedovertrek: 140 x 200/220 (1 persoons), 200 x 200/220 (2 persoons), 240 x 200/220 (lits-jumeaux) en 260 x 200/220 (lits-jumeaux XL). Verder worden ook vaak de Duitse maten 135 x 200 (1 persoons) en 200 x 200 (2 persoons) aangeboden.

Dekbed: 140 x 200 (1 persoons), 200 x 200 (2 persoons), 240 x 200 (lits-jumeaux) en 260 x 200 (lits-jumeaux XL). Dekbedden worden vaak ook in de lengtemaat 220 in plaats van 200 aangeboden. Dit is vooral handig voor mensen dit wat langer zijn dan gemiddeld.

Hoeslaken: 70/80/90 x 200 (1 persoons), 100/120 x 200 (twijfelaar matras), 140/160/180/200 x 200 (2 persoons). De lengtemaat kan nog wel eens verschillen, zo heb je in Nederland drie matrassenlengtes: 200 cm, 210 cm en 220 cm. Meet daarom goed de lengte en de breedte van je matras en bestel een passend hoeslaken. De standaard hoekhoogte van een matras is meestal 25-30 cm, koop daarom een hoeslaken met een hoekhoogte van 30 cm zodat deze er goed omheen past.

Hoofdkussen: De standaardmaat in Nederland voor een hoofdkussen is 60 x 70. Ook is de maat 50 x 60 gangbaar, hiervoor wordt vaak dezelfde maat kussensloop gebruikt.

Kussensloop: De standaardmaat in Nederland voor een kussensloop is 60 x 70 zodat deze goed om het hoofdkussen past.

Topper hoeslaken: Hiervoor geldt qua afmetingen hetzelfde als bij een standaard hoeslaken (zie Hoeslaken), het enige verschil is de hoekhoogte. Vaak hebben toppers een hoekhoogte van 5-10 cm, kies daarom een topper hoeslaken met een minimale hoekhoogte van 10 cm.

 1. Kijk goed naar de samenstelling van het materiaal en weet het verschil 

Voor beddengoed worden verschillende materialen gebruikt met andere kenmerken. Weet daarom het verschil te herkennen zodat je het product vindt wat bij jou past.

De meeste dekbedovertrekken worden gemaakt van:

Katoen: Natuurlijk product, gaat lang mee en absorbeert vocht uitstekend.

Gemengd katoen: Dit is vaak een combinatie van katoen en polyester. Heeft dezelfde eigenschappen als katoen maar is vaak iets voordeliger.

Flanel: Flanel is opgeruwd katoen en daarom ook een natuurlijk product dat lang meegaat. Door het opgeruwde laagje isoleert flanel erg goed en wordt daarom vaak tijdens de wintermaanden gebruikt.

Micropercal: Dit is een synthetische stof die gemaakt wordt van polyester en nylon. Voor meer informatie bekijk de blog 'Wat is micropercal?'.

Katoen-satijn: Combinatie van katoen en satijn. Heeft dezelfde eigenschappen als katoen maar door de toevoeging van satijn voelt het overtrek heerlijk zacht aan en heeft het een luxe uitstraling.

Het materiaalgebruik bij dekbedden loopt erg uiteen. Het is belangrijk om het materiaal van de tijk (de tijk is de buitenkant van het dekbed) en het materiaal van de vulling te kennen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een antiallergisch dekbed die je makkelijk kunt wassen? Kijk dan naar een tijk van micropercal met een synthetische vulling. Heb je het snel koud en wil je een natuurlijk dekbed? Ga dan voor een tijk van katoen met een dons vulling. Wat daarnaast ook veel voorkomt is een katoenen vulling, deze ventileert goed en zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter.

De gebruikte materialen bij hoofdkussens komen overeen met die van dekbedden. Daarnaast heb je nog aanvullende vullingen die nekklachten kunnen voorkomen zoals traagschuim of latex. Dit zijn wat stevigere vullingen in vergelijking tot synthetische of donzen vullingen en ondersteunen de nek en schouders daarom beter. De keuze van een hoofdkussen hangt vaak van persoonlijke voorkeuren af, laat je daarom adviseren door de klantenservice van de des betreffende webshop en lees de beschrijving van een product goed. Voor meer informatie over welk hoofdkussen bij nekklachten, klik hier.

Als laatste komen we bij de hoeslakens. Een (topper) hoeslaken heeft twee functies, het moet comfortabel zijn en dient als beschermlaag voor je matras (topper). Het meest voorkomende materiaal is uiteraard katoen, een katoenen hoeslaken absorbeert vocht goed en gaat lang mee. Een andere populaire stof is jersey, dit is een combinatie van katoen en elastaan. Jersey heeft dezelfde eigenschappen als katoen en door de extra rek kun je de hoeken makkelijk om het matras heen vouwen. Vaak is de verhouding 95% katoen en 5% elastaan.

 1. Vergelijk de prijzen en de service van online aanbieders

Door het ruime aanbod van beddengoed online kun je als consument eenvoudig prijzen vergelijken via bijvoorbeeld Google shopping of een Google partner zoals Bigshopper.nl. Dit is een eenvoudige manier om snel de beste prijs te vinden. Voordat je overgaat tot de aankoop van beddengoed check de volgende punten bij de verkoper:

 • Neem bij vragen contact op met de klantenservice;
 • Vallen mijn producten in een actiecategorie;
 • Wordt het product uit voorraad geleverd;
 • Vanaf welk bestelbedrag is de verzending gratis;
 • Hoe lang duurt de verzending;
 • Bekijk reviews, wat zeggen andere klanten.

Budget-Bed, het beste bed voor het laagste budget!